top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

Železo a tehotenstvo.

Updated: Jul 14, 2021

Prečo je hladina hemoglobínu počas tehotenstva tak dôležitá?



Železo hrá veľmi dôležitú úlohu pri presune kyslíka do celého organizmu. Pri nedostatku železa hrozí anémia, teda chudokrvnosť.

Príčinou je rýchly rast tkaniva a väčší počet červených krviniek počas tehotenstva, spôsobujú vyššiu spotrebu železa a tak sa hladina hemoglobínu znižuje.


 

Príznaky nedostatku železa sú únava, pocit vyčerpania, bledosť, problémy s dýchaním a bušením srdca, zvýšený tep, bolesť hlavy, alebo vypadávanie vlasov.

 

Nedostatok železa sa objavuje u viac než polovice tehotných žien. Najlepšie je doplniť železo stravou. Avšak často krát to nestačí a lekár vám železo musí aj predpísať,vtedy pozor na možnú zápchu, kŕče alebo bolesť brucha. Odporúčam pridať hlavne vlákninu, aby ste tieto ťažkosti eliminovali.

Normálny denný príjem železa by mal byť asi 10-15 mg, u tehotných žien až 30-40 mg.

Konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny prijímate vitamíny, ktoré sú počas tehotenstva mimoriadne dôležité 🍌🍋🍎🥦🥑🍆🍠🥕 Dostatočný prísun železa napomáha i proti pôrodným kŕčom a bolestiam, zlepšuje rekonvalescenciu po pôrode a hojenie pôrodných poranení.

Podporujú váš imunitný systém a ich príjem zabraňuje pocitu únavy, ktorá môže v tehotenstve nastať. Zároveň udržujú vaše telo v prirodzenej rovnováhe a dieťa dostáva všetko potrebné pre svoj vývoj. Prísun železa napomáha i proti pôrodným kŕčom a bolestiam, zlepšuje rekonvalescenciu po pôrode, celkový stav šestonedielľky a hojenie pôrodných poranení.

Vačší nedostatok železa zapríčiňuje zvýšené riziko predčasného pôrodu a dieťa može mať aj nižšiu popôrodnú hmotnosť.


 

Železo, ktoré pochádza z živočíšnych zdrojov sa lepšie vstrebáva než železo z rastlinných zdrojov. Preto je vhodným zdrojom železa červené mäso, hydina, vnútornosti (avšak pečeň sa príliš v tehotenstve neodporúča), vaječný žĺtok.

Z rastlinných zdrojov sú vhodným zdrojom železa strukoviny (šošovica, biela fazuľa, cícer), semená a orechy (sezamové, slnečnicové, dyňové, lieskové orechy, mandle), klíčky, zelená listová zelenina, sušené ovocie a celozrnné cereálie. Výborná je takisto už spomínaná melasa a morské riasy. Toľko známy špenát má síce železa dosť, avšak železo je z neho veľmi zlé vstrebávateľné.

Lepšiemu vstrebávaniu železa napomáha zvýšený príjem vitamínu C. Káva a čierny čaj naopak vstrebávaniu železa bránia.


 

Poznáte tento recept od Jamieho Oliviera? Ja som ho vyskúšala a bolo to super. .

V každom recepte používa len 5 ingrediencií🖖🏼

Tento pozostáva z


• hovädzie mäsko

• mrkva

• cibuľa

• worčester omáčka

• horčica


Pečiete v rúre zo 4 hodinky a potom už iba dobrú chuť👌🏽😍



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page