top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

A R O M A T E R A P I A a F Y T O T E R A P I A

Môžem používať všetky bylinky v tehotenstve? Sú bylinky, ktorým by som sa mala vyhýbať?


 

B Y L I N K Y

V T E H O T E N S T V E


Fytoterapia.

Bylinky majú veľkú silu pri riešení niektorých ťažkostí napríklad aj v tehotenstve.

Liečba pomocou liečivých rastlín.


"Základom je tehotenská zmes"

Zlepšuje prežívanie gravidity a problémy s ňou spojené. Blahodárne pôsobí na celkovú látkovú výmenu v organizme, prečisťuje krv, zabraňuje ku vzniku niektorým ťažkostiam, ktoré sa v tehotenstve môžu objaviť. Zápcha, varixy (kŕčové žily), opuch dolných, horných končatín, bolesti hlavy, problémy s krvným tlakom, problémy s trávením, vstrebávanie železa, hormonálnou nerovnováhou organizmu.


Pravidelné užívanie byliniek vhodných v tehotenstve zabezpečuje dobré prežívanie gravidity, udržuje hmotnostný prírastok a predchádzanie tak niektorých ťažkostí. Upokojuje nervový systém, ukľudňuje tejotnú ženu.


TEHOTENSKÁ ZMES pozostáva


Žihľava- protizápalová, zabezpečuje lepšie vstrebávanie železa, podporuje funkciu ladvín

alchemilka lekárska- vyrovnáva hormonálnu disbalanciu v organizme

ľubovník bodkovaný (trezalka)- podporuje funkciu ladvín

rebríček (myší chvostík)- prečisťuje krv

Medovka- ukľudňuje

Praslička- podporuje funkciu ladvín

Zmes sa pripraví rovným dielom z každej rastliny, premiešajú sa, jedna a pol polievková lyžica sa zaleje 1 litrom vriacej vody a nechá sa 10 minút lúhovať. Čaj sa popíja celý deň.


"Ktoré bylinky sa neodporúčaju?" Často krát sa ma pýtate, ktoré čaje, bylinky by ste radšej v tehotenstve mali obmedziť..

Aby nedošlo ku predčaným sťahom, bolestiam, či silným kontakciám v tehotenstve neodporúčam od 26. Týždňa tehotenstva užívanie byliniek, korenín ako:


bazalka, zázvor, klinček, verbena (pravý sporíš lekársky), kardamon, škorica, japonská mäta, tuja, hrebíček, oregáno.


 

A R O M A T E R A P I A


 

Liečba vôňou.

Používajte iba čisté, kvalitné silice. Nepoužívajte silice v prvom trimestri tehotenstva, kým to nie je nutné. Veľmi opatrne používajte silice, ak ste pred tým potratili alebo mali problémy (napr. krvácanie) v predošlom tehotenstve. Aplikácia:

  • v aromalampe – prevonia celý priestor – 1-3 kvapky oleja + voda

  • pri masáži – aplikácia do oleja – do 100 ml nosiča 15 kvapiek éterického oleja

Platí zásada „ ak mi to vonia, pomôže mi to, ak mi to nevonia, nepomôže a môže mi to ublížiť“, oleje nosiť zriedené so sebou, v prípade potreby privoňať.

Vhodné oleje v tehotenstve:

  • levanduľa- upokojuje. Výskum ukázal, že levanduľové a ružové éterické oleje môžu znižovať stres a úzkosť pri pôrode. Vieme, že vnímanie bolesti u ženy sa môže znížiť, keď je uvoľnená. Zápach a vôňa môžu úzko súvisieť s pamäťou. Ak ste v predchádzajúcej aromaterapii skutočne zažili relaxáciu s vôňou levandule alebo ruže, môže vám pomôcť tieto príjemné zážitky pripomenúť si jej vdýchnutie pri pôrode.Ako jeden z najšetrnejších éterických olejov sa levanduľa môže používať na nespočetné množstvo tehotenských príznakov, vrátane znižovania stresu a úzkosti. Vďaka tejto vlastnosti sa zvyčajne používa pri pôrode. 


  • citrón- citrónové éterické oleje sa môžu použiť na liečbu rannej nevoľnosti, zvracania a nevoľnosti. Podľa klinických údajov viac ako päťdesiat percent tehotných žien dostalo výraznú úľavu od príznakov nevoľnosti alebo zvracania po hlbokom vdýchnutí kvapiek citrónovej silice.


  • citrónová tráva (lemongrass)- látková výmena, prevencia kŕčových žíl


* pomarančový kvet (Nerol)- na žalúdočné problémy

* mandarínka (relaxuje svaly)

Ylang- ylang

Tento vynikajúci olej nervovej sústavy pre stres a miernu depresiu je tento sladký ovocný olej výťahom nálady a zmierňuje úzkosť. Ylang ylang môže tiež fungovať ako harmonizátor, ktorý vyrovnáva krvný tlak a zároveň zlepšuje pracovný výkon.

* mäta neobsahuje takmer žiadny kofeín.  Podľa výskumov University of Maryland Medical Center, má mäta pozitívny vplyv na svaly žalúdka a pôsobí upokojujúco. Uvoľňuje kŕče, nadúvanie, nevoľnosť a zvracanie (to pozorujeme hlavne v ranných štádiách tehotenstva.bojuje proti infekciám, pomáha pri ranných nevoľnostiam, uvoľnuje svalové kŕče, pomáha pri nevoľnostiach

* grapefruit

Recent Posts

See All
bottom of page