top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

Polohovanie, držanie, handling bábätka

Včasnou a správnou stimuláciou prirodzených pohybových procesov pri dojčení a kŕmení dokážeme cielene podporovať zdravý vývoj fyziologického novorodenca.




Na kurzoch sa mi často krát zdôverujete s faktom a pýtate sa ma, ako máme vlastne naše bábätko správne držať, zdvihnúť, či položiť, okúpať, aby sme to robili, čo najlepšie, pohodlne bábätku a bezpečne, "keď ono to bude také malinké".

Vždy sa vám uľaví, keď si u nás všetko vyskúšate s našou Lenkou, ktorá vám jednotlivé úkony krásne ukazuje a sami si to aj vyskúšate.

Až 70% úspechu pramení zo psychického nastavenia budúcej maminky.

Ak niekto ešte nepozná náš komplexný kurz prípravy na pôrod a laktáciu, tak vám chcem veľmi v krátkosti napísať jeho význam a prečo to robíme. Príprava pred pôrodom je kľúčová. Pre mamu aj budúceho otecka. Či už sa pripravujete sami doma a vzdelávate sa z rôznej overenej literatúry, či online prednášok, alebo osobne formy pod vedením skúsenej lektorky, vždy to má svoj význam.

Až 70% úspechu pramení zo psychického nastavenia budúcej maminky. Práca so strachom, neistotou a obavami znižuje vnútorné napätie a zvyšuje sebadôveru, silu a rešpekt z pôrodu.

Toto je jeden významný cieľ našej prípravy, ktorá pozostáva z prednášok o tehotenstve a jeho priebehu, opísanie si celého pôrodu a nastavenia, prípravy na bolesť počas pôrodu, ako si dokázať pomôcť a pracovať s bolesťou, venujeme sa popôrodnému obdobiu a starostlivosti o vlastné telo po pôrode v šestonedelí, takisto aj starostlivosti o bábätko či príprave na laktáciu s našou laktačnou poradkyňou Lenkou.

Lenka je mama dvoch detičiek, profesionálna laktačná poradkyňa, zdravotná sestra, momentálne pracuje na novorodeneckom oddelení ako laktačná poradkyňa v Trenčíne, venuje sa aj online prednáškam pre maminky na mamaclass. Tento a ďalšie príspevky si pre vás milé maminky a rodičia pripravila naša Lenka. Dnes vám chceme viac opísať polohovanie, handling novorodenca a jeho teóriu, no budeme mať pre vás aj názornú ukážku v praktickom videu na lepšiu predstavu už čoskoro. Čo to je vlastne kinestetka? Kinestetika znamená vnímanie pohybu. Umožňuje nám vnímať a uvedomovať si vlastný pohyb. A na základe pohybu a jeho vnímania môžeme takto komunikovať s dieťatom Umožňuje dieťaťu rozpoznávať polohu, napätie svalov, trvanie a smer pohybu. Prvé skúsenosti s pohybom získava dieťatko ešte v prenatálnom období -vlastnými pohybmi vo vnútri maternice, ktoré mu zabezpečuje pohyb maminky. Matka aj dieťatko si tak navzájom vymieňajú pohybové skúsenosti.A tieto senzorické skúsenosti, získané počas prenatálneho vývoja mu poskytujú informácie o sebe samom <3 Dôležitým medzníkom pre správny vývoj mozgu a celej nervovej sústavy predstavuje pre novorodenca pôrod - je to prechod dieťatka z chráneného maternicového prostredia do nového, nie celkom ideálneho prostredia, ktoré z fyziologického hľadiska predstavuje výraznú záťaž.

Po pôrode má dieťa potrebu pokračovať a svoje pohybové schopnosti ďalej rozvíjať.Musí sa prispôsobiť preňho nezvyčajnému prostrediu. Cieľom konceptu Kinstethic infant handling je :

  • komunikovať s dieťaťom prostredníctvom dotyku, pohybu

  • zlepšiť aktívny podiel dieťaťa na pohybe

  • podporovať wellnes a senzomotorický vývoj dieťaťa


Tento koncept využívame najmä pri polohovaní- podporovať dieťa v polohe s cieľom vytvoriť také prostredie, v ktorom sa dokáže voľne pohybovať a meniť polohy (položenie rúk na hrudník, ohnutie horných končatín k telu, polohovanie na rôzne tvrdé či mäkké podložky. A taktiež samozrejme využívaný koncept pri prebaľovaní či obliekaní /vyzliekaní dieťatka. Včasnou a správnou stimuláciou prirodzených pohybových procesov pri dojčení a kŕmení dokážeme cielene podporovať zdravý vývoj fyziologického novorodenca. Súčasťou našej spoločnej komplexnej prípravy na pôrod a laktáciu je práve ukážka samotnej manipulácie s novorodencom masáže bábätka a jej výhody, ukážka správnej manipulácie pri prebaľovaní či kúpaní.

Sme rady, že môžeme byť s vami toho súčasťou. Majte sa krásne L&L




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page