top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

Plač bábätka.

Prečo moje dieťa stále plače?



 

Niektoré bábätká plačú viac ako iné. Plačú dlho, zúfalo, neutíšiteľne a zdá sa, ako keby im vôbec nič nepomáhalo.

V povedomí širokej verejnosti panuje presvedčenie, že keď má dieťa koliky, bolí ho bruško, môže za to s veľkou pravdepodobnosťou mamina diéta. Spájať takýto plač len s bolením bruška je však veľký mýtus, ktorý žiaľ zapríčiňuje, že rodičia sa viac sústredia hlavne na maminu stravu a vyprázdňovanie bábätka. Mamy v snahe pomôcť bábätku upravia stravu a často končia na veľmi striedmej, jednostrannej výžive. To môže mať negatívny vplyv na ich zdravie, náladu a samozrejme na tvorbu samotného mlieka. A problém je na svete!- “maminka máte málo mlieka”

.

Desiatky výskumov potvrdilo, že neutíšiteľným plačom, ktorého skutočnou príčinou je plynatosť či vážne zdravotné ťažkosti bábätka trpí len veľmi malé percento nadmerne plačúcich detí.

Nadmerný, neutíšiteľný plač.

Bábätká od narodenia do približne 3-4 mesiacov nadmerne plačú z mnohých dôvodov a strava dojčacej maminy tu zohráva len okrajovú rolu.

Možno je ťažké tomu uveriť, keď ste práve v zúfalstve celý večer držali v náručí bábätko červené od plaču. Dobrou správou je, že nadmerný plač väčšinou netrvá dlhšie ako do tretieho, štvrtého mesiaca života bábätka.

A čo je najdôležitejšie, vo väčšine prípadov sa nadmerne plačúce deti vyvíjajú takisto normálne po ďaľšej fyzickej a psychickej stránke ako deti, ktoré plakali menej.

.

Probiotiká.

Pri ich užívaní deti menej plačú už po siedmych dňoch a preplakaných minút ubúda až do približne tretieho týždňa po začatí liečby.

Hovorím o Lactobacillus reuteri (u nás ho obsahujú niektoré detské kvapky). Bábätká, ktoré takéto probioticum užívali plakali o polovicu menej ako tie, ktoré užívali kvapky so simeticonom (látka, ktorá je prítomná tiež v niektorých našich kvapkách proti nadúvaniu), nie že by kvapky neboli účinné proti nadúvaniu- ale väčšinu nadmerného plaču nespôsobuje bolesť bruška a preto naň tieto kvapky jednoducho neúčinkujú. Podobnú zlú povesť má aj vodička proti “kolike” (gripe water) ktorá síce bábätká na okamih upokojí, lebo je sladká, no navyše pôvodná verzia tejto vodičky obsahovala alkohol. Niet sa čo čudovať, že deti potom plakali menej..

Nadmerným plačom trpia dojčené deti rovnako často ako deti kŕmené umelým mliekom.

.

Čo môžeme robiť pri nadmernom plačúcom bábätku?

Vylúčiť zdravotné dôvody- hladné, smädné, prehriate, nesvrbí ho niečo? Nie je choré? Spôsob kŕmenia je primeraný? Nie je podozrenie na vážnejší zdravotný problém?

Navštívte pediatra keď nadmerný plač trvá aj po 4-5 mesiacoch alebo je nadmerný plač a bábätko zároveň zle spí.

Úprava stravy dojčacej maminy- iste existujú niektoré potravinové intolerancie a na začiatku sa odporúča sledovať, ako dieťa na stravu matky reaguje. Známe strašiaky ako citrusy, paradajky, papriku a strukoviny odporúčame pridávať do jedálnička postupne, po jednom a sledovať prípadnú reakciu. Je veľmi pravdepodobné, že žiadnu nespozorujete.



 

Užívanie Lactobacillus reuteri

Pri malej skupinke bábätiek zaúčinkovalo aj dočasné vylúčenie všetkých mliečnych výrobkov z maminej stravy, pri nedojčených deťoch hypoalergénne mlieko s hydrolyzovanou bielkovinou.

Večerná únava- nadmerný plač sa zvykne ozývať podvečer okolo 6 hodiny. Keď ste obaja po celom dni už aj v celku unavení a všetko sa to zrazu nakopuje.

Môžete si ho uľahčiť tak, že náročnejšie činnosti ako kúpanie presunieme na vhodnejší čas. Nie je teraz nutné pravidlo, že bábätko musí byť za každú cenu kúpané každý večer a držať sa striktne tomuto režimu.

Možno pomôže vystriedať sa s partnerom v starostlivosti o bábätko v tomto “kritickom” čase. Aby ten druhý z vás si mohol odpočinúť, zašportovať, ukľudniť a mohol neskôr zostať pokojní a byť bábätku oporou, aby pomohol. Bábätko vás vníma.


 

Dôležité je, aby ste vy ako rodičia nadmerne plačúcich detí zachovali nadhľad a víziu konca tohto zúfalého obdobia a nezačali vaše bábätko vnímať skreslene a nespravodlivo ako “náročné” bábätko, či nebodaj “zlé”.


 

“pokúste sa upraviť prístup k bábätku tak, aby bol čo najkontaktnejší. Hoci to nie je veľmi účinné na samotný neutíšiteľný plač bábätka, je to v tom prvom roku ten najprospešnejší spôsob starostlivosti o bábo a celkovo prospieva k tomu, že vaše dieťatko bude pokojnejšie a menej plačlivé.”


Toto obdobie je len dočasné, myslite na to aj v tých ťažších situáciách.

dotýkajte sa , hladkajte, spievajte, masírujte svoje bábätká.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page