top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

Pocit na vracanie a vracanie v tehotenstve.

Gestózy.


"Odhaduje sa že 70-80 % tehotných žien trpí nauzeou a zvracaním."

Pod názvom gestózy označujeme choroby, ktoré súvisia s tehotenstvom. Všeobecne rozoznávame rannú gestózu, ktorá je viazaná na začiatok tehotenstva, obvykle na 1. trimester a je spojená s nevoľnosťou a zvracaním väčšinou ráno.


Mierna až stredne ťažká nevoľnosť a vracanie obyčajne vaše dieťa neohrozí, ak veľa pijete a udržíte v sebe aspoň časť toho, čo zjete, aj keď v prvom trimestri nepriberáte. Vo väčšine prípadov sa vám chuť jesť čoskoro vráti a vy začnete priberať.


Čo mi presne to vracanie alebo nevoľnosti spôsobuje?

  • Humánny choriový gonadotropín (hCG). Ide o hormón, ktorého hladina sa prudko zvýši v rannom tehotenstve. Je to jeden z prvých ukazovateľov, že je žena tehotná.

  • Estrogén. Ďalší hormón, ktorý kulminuje v tele tehotnej ženy a robí fyziologické zmeny.

  • Zlepšujúci sa čuch a vyššia citlivosť na pachy. Niektoré vône okamžite a spoľahlivo vyvolajú dávivý reflex.

  • Stres. Niektoré výskumy naznačujú, že nevoľnosť a vracanie v priebehu tehotenstva sú odpoveďou a reakciou na stres.

 

Neskorá gestóza


Nazývaná aj tehotenská toxikóza, ktorá sa prejavuje v druhej polovici tehotenstva. Neskorú gestózu môžeme poznať aj pod názvom EPH-gestóza, pretože sa u nej vyskytujú edémy, proteinúria a hypertenzia. Hlavným príznakom je hypertenzia a preto sa o neskorej gestóze hovorí aj ako o hypertenzii indukovanej tehotenstvom alebo tehotenská hypertenzia. Neskorá gestóza prebieha s rozdielnou závažnosťou a v prípade rastúcich neurologických príznakoch môže nakoniec vyústiť v eklampsiu s tonicko-klonickými kŕčmi s cyanóznou, bezvedomím.


Ranné gestózy


Môžu ju spôsobiť hormóny pri dobrej nidácii plodového vajca.

Medzi jednotlivé typy ranných gestóz zaraďujeme:

ptyalizums, vomitus matutinus, emesis gravidarum a hyperemesis gravidarum (HG).

Ptyalizmus je stav, pri ktorom sa v ústnej dutine hromadí alebo z dutiny ústnej odteká zvýšené množstvo slín. Môže to byť až 2 litre za deň. Problémy majú psychosomatický základ a dôkazom toho je, že nadmerné slinenie obvykle ustáva v noci. Terapia je symptomatická a je možné podávať lokálne adstringencia, ktoré ale len zmierňujú problémy. Ptyalizmus teda môže pretrvávať po celú dobu tehotenstva.


Vomitus matutinus je stav pri ktorom tehotná žena pravidelne zvracia a to hlavne ráno. Pri tomto stave väčšinou nie je potrebná terapia a nejedná sa o patologický stav.


Ďalším prejavom rannej gestózy je Emesis gravidarum, pri ktorom sa problémy objavujú začiatkom tehotenstva a končia do 16. týždňa tehotenstva. Zvracanie sa prejavuje hlavne ráno a môže sa objavovať kedykoľvek počas dňa. Zvracanie však tehotnú ženu vážnejšie neohrozuje a vnútorné prostredie nie je ovplyvnené. Takýmito problémami môžu trpieť častejšie prvorodičky, ženy s gestačnou trofoblastickou chorobou a pri nežiaducich tehotenstvách. Tehotné ženy by sa mali vyhýbať jedlám, ktoré nemajú radi a upraviť si denný program. Terapiou je vystavenie sa pracovnej neschopnosti a užívanie antiemetik.


Hyperemesis gravidarum je považovaná za najťažšiu z foriem nauzey a zvracania v tehotenstve. Vyskytuje sa najčastejšie v gravidite a je jedna z najčastejších príčin na hospitalizáciu tehotných žien. Hyperemesis gravidarum je v porovnaní s nauzeou a vracaním v tehotenstve len zriedkavé.


Terapia


Základom je tehotenská zmes, zlepšuje prežívanie gravidity a problémy s ňou spojené.

Žihľava, alchemilka lekárska, ľubovník bodkovaný (trezalka), rebríček (myší chvostík), medovka, praslička.

Mäta neobsahuje takmer žiadny kofeín.

Podľa výskumov University of Maryland Medical Center, má mäta

pozitívny vplyv na svaly žalúdka a pôsobí upokojujúco. Uvoľňuje kŕče, nadúvanie,

nevoľnosť a zvracanie (to pozorujeme hlavne v ranných štádiách tehotenstva.bojuje

proti infekciám, pomáha pri ranných nevoľnostiam, uvoľnuje svalové kŕče,

pomáha pri nevoľnostiach.

V malom množstve ho môžete použiť vo forme éterického oleja alebo vo forme čerstvého čaju.


 

Nevoľnosť býva viazaná na pocit hladu (jesť sa má v malých dávkach v priebehu dňa)

pukance, pukancový chleba, ovocie – banán, najmä kým vstane z postele.

Pomôcť môže i zmrzlina, chladená kola po lyžičkých, plátok citrónu.


 

Z prieskumov sa zistilo, že najčastejšími bylinnými prípravkami používanými na “rannú nevoľnosť“ sú napríklad aj harmanček. Účinnosť však zatiaľ študovali iba pri zázvore.

Zázvor stimuluje motilitu gastrointestinálneho traktu, tok slín, žlče a žalúdočných sekrétov, čím prispieva k zlepšeniu nauzey a zvracania v tehotenstve.


Myslite ma to, že to vracanie prejde a je to znak aj toho, že sa tehotenstvo dobre vyvíja.

Myslite pozitívne.








0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page