top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

Psychofyzická príprava na pôrod

Updated: Jul 14, 2021

„Neistota a strach vedú k zvýšenému vnímaniu bolesti priamym pôsobením na centrum bolesti a znižovaním prahu vnímavosti.“




Je príprava pred pôrodom dôležitá?

Ženy sa kedysi pripravovali na pôrod tým, že sa medzi sebou rozprávali a odovzdávali si skúsenosti z generácie na generáciu. Inými slovami, zasväcovali sa do všetkých tajomstiev spojených s pôrodom a výchovou detí.

Roky života v totalite túto tradíciu narušili a obrali ženy o možnosť vybrať si, za akých podmienok chcú rodiť. Možno aj preto majú mnohé ženy, ktoré v tej dobe rodili, s pôrodom zlé, a niekedy až desivé skúsenosti. Je preto dobré, že sa v posledných rokoch začali organizovať kurzy, ktoré ženy pripravujú na pôrod a materstvo.

Samotná príprava na pôrod vás má pripraviť po fyzickej i psychickej stránke.

Cieľom psychickej prípravy je nahradiť pocit strachu a neistoty pocitom pripravenosti a pozitívneho naladenia. Preto je nevyhnutné spoznať a pochopiť všetko, čo sa bude s vašim telom pri pôrode diať, a oboznámiť sa so všetkými možnosťami, ktoré vám moderné pôrodníctvo ponúka.


Fyzická príprava je rovnako dôležitá a sústredí sa najmä na naučenie sa rôznych cvikov. Tie vám pomôžu predísť rôznym ťažkostiam, ktoré sa môžu v tehotenstve vyskytnúť: napríklad bolesť hlavy, bolesť chrbtice, opuchy nôh, a rôzne iné. Tieto cviky taktiež pomáhajú pripraviť svaly na pôrod a nacvičíte si vďaka nim aj rôzne typy dýchania pri pôrode. Neoddeliteľnou časťou prípravy sú aj techniky, ktoré slúžia na uvoľnenie bolesti a vedia uľahčiť prežívanie kontrakcií. V konečnom výsledku tak vieme skrátiť trvanie celej prvej doby pôrodnej.


„Zmyslom prípravy na pôrod by malo byť to, aby matka bola schopná čo najviac otvoriť dvere dieťaťu, ktoré prichádza.“


Počúvajte svoje telo

Pôrod môžeme prirovnať k dôležitej skúške alebo štátnici. Nikdy neviete, akú otázku si vytiahnete. Rovnako ani pri pôrode presne neviete, ako bude prebiehať. Platí však jedno pravidlo: „čím lepšie počúvate svoje telo, inštinkt a poznáte svoje možnosti, tým viac sa vám pôrodný zážitok podarí.“ Podobne ako pri skúške, aj pri pôrode potrebujete kúsok šťastia a dôvery v seba. Niekedy nejde všetko podľa plánov a okolnosti vám môžu celý zážitok skomplikovať. Keď už je ale po všetkom, na všetky ťažkosti ľahko zabudnete a hlavne viete, že ste do toho dali všetko.

Verte sebe — a svojim deťom.

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page