top of page
  • Writer's pictureLucia Stachova

REBOZO

Updated: Jul 14, 2021

Šatkovať počas tehotenstva či po pôrode? poznáte výhody tejto metódy?





Šatka REBOZO či pás..


"Zavinovacia šatka dodá teplo všade tam, kde má prúdiť
... Je to zmysluplné ošetrenie ženského zdravia.”


Tehotenstvo sa často spája s bolesťou driekovej chrbtice, opuchom a bolestiach dolných končatín či tlakom na maternicu. Pribúdajúca hmotnosť, rastúci plod, posun ťažiska zapríčiňujú zvýšenú námahu svalstva driekovej oblasti.

Do reboza ženy v tehotenstve zavinujú svoje rastúce bruško.


Je to podpora celého tela, zavinutie pomôže žene odľahčiť ťažké bruško, odľahčí panvové dno, chodidlá, jemne mobilizuje krížovú kosť, vytvorí sa väčší priestor pre bránicu a žene sa tak lepšie dýcha.

Zavinovacia šatka dodá teplo obličkám, ktoré sú tehotenstvom vyčerpané.


Dodá teplo všade tam, kde má prúdiť.

Zavinutie vám dodá pocit opory a podpory. Do šatky sa môžete “oprieť” svojím dychom, šatka vás podporí v správnom držaní tela, uvedomíte si svoj dych, svoje bruško. Šatka vám dodá tiež pocit ohraničenia, pocit istoty. Zavinovacia šatka ženu objíme. Pri chôdzi jemne mobilizuje vašu krížovú kosť a uvoľní napätie v oblasti lonovej spony. Hlavne vám, ale dodá teplo pre vašu panvu, ženské orgány a obličky. Preto sa zavinujte aj v období menštruácie a naučte takým spôsobom starať o seba aj svoje dcéry.


Zavinovanie do šatky je starodávna slovanská tradícia, ktorá bola zabudnutá a opäť sa k nej vraciame a oživujeme ju.

Využívajú sa najmä u tehotených maminiek, ktoré vedú aktívny život a ich práca je spojená s dlhým pobytom na nohách, ako prevencia preťaženia driekovej oblasti. Podpora bruška je, naopak, potrebná, pokiaľ už chrbát bolí, pri osteochondróze chrbtice, kŕčových žilách alebo pri bolesti nôh a viacpočetnom tehotenstve, či nadmerne veľkom plode, pri menšom časovom rozostupe pôrodov. Podpora pásom alebo šatkou je nevyhnutná, pokiaľ má žena oslabené brušné svaly.


Šatkovanie a bandáž sa často využívajú i po pôrode, ako popôrodná stabilizácia panvového dna a pre podporu maternice pri jej zmenšovaní sa.

Za normálnych okolností by brušné svalstvo malo túto záťaž pri tehotenstve zvládnuť samo. Pretože nosenie šatky pomáha, ale zároveň uľahčuje prácu brušným svalom, ktoré môžu zlenivieť a po pôrode bude pre ne ťažšie vrátiť sa do normálu. Stále je však možné využiť šatkovanie vo vyšších štádiách tehotenstva, ako krátkodobú úľavu. Pri krátkodobom nosení, napríklad počas upratovania, dlhšej chôdzi chrbticu chránime a nie je možné, aby svalstvo bruška za takto krátky čas “zlenivelo”.


Nosenie popôrodného pásu alebo šatky po pôrode sa poraďte s odborníkom, či je vhodné nosenie vo vašom prípade, predsa len každá maminka je veľmi individuálna a každe tehotenstvo jedinečné.


Majte sa krásne.

L.












Recent Posts

See All
bottom of page